DSC_2592

Håndarbeid som hekling og strikking er igjen blitt populært. Og derfor kan dette være en kjekk julegave å gi. Kjenner du noen som alltid fryser, noen som venter barn eller ønsker et koseteppe, eller kanskje du heller vil lage noen grytekluter. Hekle mange (eller noen) oldermorsruter, gjerne i ulike farger, eller bestemte farger. Jeg holder på å lage et slikt teppe i brunt, beige og hvitt, og synes det blir kjempe fint. Mine ruter er veldig små, men du kan gjerne lage dem større, og da trenger du mindre ruter for å lage et helt teppe.

Du trenger:

 • Garn (ulike farger)
 • Heklenål
 • Nål (feste trådene)

DSC_2587Jeg har brukt alpaca garn fra Europris, og en heklepinne nr 4.

Forkotelser som blir brukt:

 • lm = luftmaske
 • kjm = kjedemaske
 • st = stav
 • fm = fastmaske
 • OMG = omgang

Fremgangsmåte:

Hekle 3 lm med og sett dem til 1 ring med 1 kjm i første lm.

 1. OMG: 3 lm, 2 st om ringen, 3 lm, *3 st om ringen, 3 lm* gjenta fra *-* totalt 3 ganger og avslutt med 1 kjm i 3.lm fra begynnelsen av omgangen. Snu arbeidet.
 2. OMG: Bytt farge (eller bruk samme om ønsket). Hekle 3 lm, 2 st om første lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue, * 1 lm, 3 st om neste lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue *, gjenta fra *-* totalt 3 ganger, avslutt med 1 lm og 1 kjm i 3.lm fra begynelsen av omgangen. Snu arbeidet.
 3. OMG: Bytt farge (eller bruk samme om ønsket), 3 lm, 2 st om første lm-bue, 1 lm, * 3 st om neste lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue, 1 lm, 3 st om neste lm-bue, 1 lm *, gjenta fra *-* totalt 3 ganger, 3 st om neste lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue, 1 lm, avslutt med 1 kjm i 3.lm fra begynelsen av omgangen.

Denne fremgangsmåten går kun på tre runder, men du kan ha flere om du ønsker. Prinsippet blir likt, og arbeidet vokser i dine hender. Når du har heklet ønsket antall lapper, kan du hekle dem sammen med en tråd. De hekles sammen i rutenes luftmasker, og i sikksakk mønster. Så for å ferdigstille arbeidet helt kan du lage en heklekant rundt hele arbeidet.DSC_2584

Fremgangsmåte:

 1. OMG: I hver lm-bue hekles det * 3 st og 1 lm *. Gjenta fra *-* rundt alle sidene, i hjørnene hekles det 3 st, 3 lm, 3 st.
 2. OMG: Hekle * 3 lm, 1 fm om lm-buen fra forrige omgang * Gjenta fra *-* rundt alle sidene, i hjørnene hekles det 1 fm, 2 lm og 1 fm. Avslutt med 1 kjm i første lm på omgangen.

DSC_2591Håper dette er godt forklart. Linker til GarnStudio, de har mange videoer med hjelp og forklaringer. Oppskrift på slike ruter finner du her.